Mια εικοσαετία κόμικς στη Θεσσαλονίκη
Περικλής Κουλιφέτης, Εφ.Συν. 26.11.2022
Το μακροβιότερο φεστιβάλ κόμικς και επιτραπέζιων παιχνιδιών της Ελλάδας «Comic N’ Play» γιορτάζει φέτος την 20ή του διοργάνωση σε ένα τριήμερο γεμάτο κόμικς και παιχνίδια και το Καρέ Καρέ κάνει μια αναδρομή στην ιστορία του.
H συμπρωτεύουσα είχε πάντα τη δική της λαμπρή και ξεχωριστή σκηνή στις τέχνες. Ετσι και στην 9η Τέχνη, όπου το μακροβιότερο φεστιβάλ κόμικς και επιτραπέζιων παιχνιδιών στην Ελλάδα, το Comic n’ Play, διοργανώνεται εκεί και φέτος γιορτάζει τα 20ά του γενέθλια.
Το φεστιβάλ, που διοργανώνεται από τις εκδόσεις «9η Διάσταση» και τον ΕΣΦΙΠΣ (Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Ιστορίας & Παιχνιδιών Στρατηγικής) δεν πραγματοποιήθηκε το 2021 λόγω της πανδημίας, οπότε η περσινή επέτειος των 20 χρόνων του γιορτάζεται φέτος.
Το φεστιβάλ με τον φετινό τίτλο «Τα Εικοσάχρονα» θα λάβει χώρα από 2 έως 4 Δεκεμβρίου στην Αποθήκη Γ’ του λιμανιού Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο και θα περιλαμβάνει artist alley Ελλήνων καλλιτεχνών, bazaar εκδοτικών, εργαστήρια, παρουσιάσεις, διοράματα και επιτραπέζια παιχνίδια με ελεύθερη συμμετοχή.
Κεντρική θέση θα έχει η καθιερωμένη έκθεση κόμικς όπου κάθε χρόνο διάφοροι δημιουργοί σχεδιάζουν μικρές ιστορίες γύρω από μία συγκεκριμένη θεματική, με τη φετινή να είναι «Τα Εικοσάχρονα» του φεστιβάλ. Τιμώμενος καλλιτέχνης θα είναι ο Νίκος Καμπασελέ («Θύελλα», «Σταυρούπολη») από την Αλεξανδρούπολη, ένας κομίστας συναισθηματικά δεμένος με τη διοργάνωση καθώς σε αυτήν πρωτοεμφανίστηκε ως δημιουργός το 2013.
Οσον αφορά την ιστορία του φεστιβάλ, πρόκειται για όλη σχεδόν την ιστορία της σκηνής κόμικς της Θεσσαλονίκης. Μπορεί να χωριστεί σε δύο περιόδους που αντιστοιχούν στις δύο δεκαετίες ζωής του, την 1η της «Φοιτητικής Εβδομάδας» και τη 2η της μεγαλύτερης εξωστρέφειας. Ξεκίνησε τον Μάιο του 2001 στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού της «Φοιτητικής Εβδομάδας» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με την πρωτοβουλία της ομάδας κόμικς «Ενατη Διάσταση» των Πάνου Κρητικού, Νίκου Δαλαμπύρα και Παύλου Γενίτσαρη.
Η ιστορική 1η έκθεση με τίτλο «Ζουν Ανάμεσά μας» έγινε στο αναγνωστήριο της Νέας Πτέρυγας της Φιλοσοφικής Σχολής και συμμετείχαν 21 ενθουσιώδεις φοιτητές με τα πρωτότυπα κόμικς τους. Ανάμεσα σε αυτά τα ονόματα ξεχωρίζουν μεγάλοι δημιουργοί που έκαναν εκεί το ντεμπούτο τους και σταδιοδρομούν ακόμα στον χώρο, όπως οι Πέτρος Χριστούλιας, Τάσος Ζαφειριάδης, Χρήστος Σταμπουλής και Σταύρος Κιουτσιούκης.
Η αρχή είχε γίνει. Ο αρχικός πυρήνας διοργανώνει σε κάθε «Φοιτητική Εβδομάδα» την έκθεση κόμικς του («Φούσκες» 2002, «Με το Ζόρι» 2005, «Η Εκτη Εκθεση» 2006 κ.ά.) συνήθως εντός του πανεπιστημιακού χώρου, εντάσσοντας κάθε φορά νέους φοιτητές/δημιουργούς στον κύκλο του και προσελκύοντας το ενδιαφέρον των κομικσόφιλων.
Το 2006, ο πυρήνας αυτός συστήνει την ομάδα «Inkorrekt», όνομα-έμπνευση του πρωτοπόρου Γιώργου Τσούκη που αναλαμβάνει τη διοργάνωση των εκθέσεων και στην οποία εντάσσονται δημιουργοί όπως οι Σοφία Σπυρλιάδου, Χριστίνα Ανθηροπούλου και Κωστής Τζωρτζακάκης. Ολες οι εκθέσεις διοργανώνονται σε ένα παρεΐστικο και κεφάτο κλίμα μιας συλλογικότητας φοιτητών που αγαπούσε την 9η Τέχνη.
Τις χρονιές 2010-2012 συμβαίνει μια μεγάλη τομή. Το 2010, με την προτροπή του Νίκου Δαλαμπύρα για «μεγαλύτερη εξωστρέφεια», η έκθεση μετακομίζει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και συνδιοργανώνεται με την ετήσια έκθεση παιχνιδιών στρατηγικής του ΕΣΦΙΠΣ. Στην οικονομική κρίση, το ΑΠΘ καταργεί τη «Φοιτητική Εβδομάδα» και η έκθεση δεν πραγματοποιείται το 2011. Χωρίς πανεπιστημιακή στήριξη ένα εμπορικότερο μοντέλο μοιάζει πια μονόδρομος. Το 2012 θα πραγματοποιηθεί ξανά στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, και τίθεται πρώτη φορά κοινή θεματική για όλες τις συμμετοχές κόμικς.
Μέχρι το 2018 η έκθεση κόμικς και παιχνιδιών στρατηγικής παρουσιάζεται κάθε Νοέμβριο σε χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου με κύρια χρηματική υποστήριξη από τρίτους. Κάθε νέα διοργάνωση γίνεται μεγαλύτερη, με ομιλίες, workshops και διεθνείς καλεσμένους, αποκτώντας την εικόνα ενός μεγάλου φεστιβάλ που κατά το 2014 ονομάζεται πια «Comic N’ Play». Οσο, όμως, το φεστιβάλ μεγαλώνει τόσο ο πυρήνας της παρεΐστικης «Inkorrekt» εξασθενεί, με αποτέλεσμα η ομάδα να διαλυθεί το 2016. Το 2019 το φεστιβάλ μετακομίζει στην Γ’ Αποθήκη του ΟΛΘ ενώ το 2020 με την πανδημία πραγματοποιείται μόνο διαδικτυακά.
Φτάνοντας στο σήμερα, η διοργάνωση που αποτέλεσε τον μακροβιότερο φάρο κόμικς στη Βόρεια Ελλάδα και το φυτώριο για όλους σχεδόν τους σημερινούς κομίστες της συμπρωτεύουσας, γιορτάζει τα «Εικοσάχρονά» της και σας περιμένει με δράσεις, κόμικς και την πάντα φιλόξενη ατμόσφαιρά της.
📌 20ο Comic N’ Play
Πού: Γ’ Αποθήκη Λιμανιού Θεσσαλονίκης
Πότε: Παρασκευή 2, Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022
Είσοδος: Ελεύθερη
Πληροφορίες για το φεστιβάλ και την ιστορία του: www.comic-n-play.gr