Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2015
Γιάννης Κουκουλάς
Εφ.Συν., 02.05.15
Η Μυτιλήνη, το Αιγαίο, τα μικρασιατικά παράλια και πάνω απ’ όλα οι άνθρωποί τους βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στο «Αϊβαλί»
Ενα graphic novel του Soloup για την ανεξιχνίαστη ιστορία και το πλούσιο παρελθόν των ανθρώπων στο Αϊβαλί και ένα χιουμοριστικό άλμπουμ των Ζαφειριάδη – Χριστούλια για τα Χαρακώματα του Μεγάλου Πολέμου απέσπασαν τα σημαντικότερα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς
Μέχρι πέρυσι, τα βραβεία των ελληνικών κόμικς που ανακοινώνονταν κάθε χρόνο στο φεστιβάλ του Comicdom ονομάζονταν Comicdom Awards και με την τελετή απονομής τους έκλεινε το τριήμερο φεστιβάλ. Από φέτος άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας της Ακαδημίας και ψηφοφορίας των μελών της που είναι υπεύθυνα για τα βραβεία, επανακαθορίστηκαν οι κατηγορίες που βραβεύονται, το όνομα άλλαξε στο πιο αντιπροσωπευτικό «Ελληνικά Βραβεία Κόμικς» και η τελετή μεταφέρθηκε την πρώτη μέρα του φεστιβάλ.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα στην Ελληνοαμερικανική Ενωση, την περασμένη Παρασκευή, με κεντρικό παρουσιαστή τον stand-up comedian Βύρωνα Θεοδωρόπουλο, που κατάφερε να βγάλει εις πέρας τη διαδικασία με επιτυχία, χωρίς μαξιμαλισμούς και μεγαλοστομίες, αλλά και σε απόλυτα θετικό κλίμα, απονεμήθηκαν συνολικά δέκα βραβεία που σε γενικές γραμμές άφησαν ικανοποιημένους τους περισσότερους, χωρίς να προκαλέσουν μουρμούρες, αμφισβητήσεις και εντάσεις.
Μεγάλοι κερδισμένοι της βραδιάς ήταν ο Soloup και ο Πέτρος Χριστούλιας, που απέσπασαν δύο και τρία βραβεία αντιστοίχως. Στον Soloup απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερου κόμικς, που αποτελεί τη σημαντικότερη διάκριση για Ελληνα δημιουργό, αλλά και το βραβείο καλύτερου σεναρίου για το εξαιρετικό Αϊβαλί.
Το άλμπουμ του Soloup (εκδόσεις Κέδρος) είναι ένα μωσαϊκό από μνήμες για τους ανθρώπους πίσω από την Ιστορία και βασίζεται στην ενδελεχή τεκμηρίωση του καλλιτέχνη, αλλά και στα γραπτά μεγάλων συγγραφέων του παρελθόντος και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου (Ηλίας Βενέζης, Αγάπη Βενέζη, Φώτης Κόντογλου, Αχμέτ Γιορουλμάζ).
Η βράβευση αυτή αποτελεί και το επιστέγασμα μιας σημαντικής διαδρομής του καλλιτέχνη που, ενώ συνήθως μας έδινε χιουμοριστικά κόμικς, πάντα με πολιτικό περιεχόμενο, με το Αϊβαλί προχώρησε σε ένα πιο ανθρωποκεντρικό έργο, εικαστικά απολαυστικό και σεναριακά ευφυέστατο, για μια σκοτεινή και ανεξερεύνητη πτυχή της πρόσφατης Ιστορίας.
Ο Πέτρος Χριστούλιας ανέβηκε στη σκηνή της απονομής τρεις φορές για να παραλάβει το βραβείο καλύτερου σχεδίου και το βραβείο καλύτερου εξωφύλλου για τα «Χαρακώματα – Ιστορίες από την Οδό Γάγγραινας» και το βραβείο καλύτερου διαδικτυακού κόμικς για το «Γυρνώ σαν Νυχτερίδα» (και τα δύο από τις εκδόσεις Jemma Press).
Τα «Χαρακώματα» σε σενάριο του Τάσου Ζαφειριάδη είναι μια χιουμοριστική εκδοχή από τα λασπωμένα και αιματοβαμμένα πεδία των μαχών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με έμφαση στις ανθρώπινες ιστορίες των στρατιωτών που επιβιώνουν (όσοι τα καταφέρνουν), με πικρό χιούμορ και άφθονο σαρκασμό.
Στο «Γυρνώ σαν Νυχτερίδα», πρωταγωνιστής είναι ένας μασκοφόρος ερωτοχτυπημένος αριστοκράτης, μια καρικατούρα του Batman στο πιο ελληνικό της, που πίνει και μεθά για τα μάτια μιας «ρεμπέτισσας τραγουδιάρας» στην Τρούμπα των περασμένων δεκαετιών.
Το βραβείο καλύτερου νέου καλλιτέχνη απονεμήθηκε στον Γιώργο Τσιαμάντα για το άλμπουμ Η Παναγιά η Χελιδονού (εκδόσεις Comicdom Press), μια μεταφορά του ομώνυμου διηγήματος της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ σε κόμικς, που μέσω της σύγκρουσης της παλιάς με τη νέα θρησκεία στη μεσαιωνική Αθήνα αποθεώνει τη φύση και την ιερότητά της.
Για την κυκλοφορία στα ελληνικά του εμβληματικού για τη θεωρία και την ερμηνεία της λειτουργίας της ένατης τέχνης «Κατανοώντας τα Κόμικς» (εκδόσεις Web Comics) του Scott McCloud, απονεμήθηκε στον εκδότη και μεταφραστή του βιβλίου, Νίκο Καμπουρόπουλο, το βραβείο καλύτερης μεταφρασμένης έκδοσης.
Με την κίνηση αυτή της Ακαδημίας δίνεται και ένα μήνυμα ενθάρρυνσης και προτροπής προς τους Ελληνες εκδότες να προχωρήσουν πιο τολμηρά στην κυκλοφορία στα ελληνικά αντίστοιχων βιβλίων θεωρίας και ιστορίας των κόμικς, ενός είδους που γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Με μακρά ιστορία στον χώρο των ελληνικών fanzines ως δημιουργός, εκδότης και ερευνητής, ο Μέλανδρος Γκανάς υπογράφει το σενάριο και ο Malk τα σχέδια του ασπρόμαυρου και σκοτεινού «Freakshow» (εκδόσεις του Κάμπου), που απέσπασε το βραβείο καλύτερης αυτοέκδοσης έχοντας, ίσως, τον σκληρότερο ανταγωνισμό, καθώς πλέον κυκλοφορούν στη χώρα μας εκατοντάδες τίτλοι μικρού μπάτζετ αλλά υψηλών επιδόσεων, ετησίως.
Το βραβείο κοινού, μετά από διαδικτυακή ψηφοφορία, δόθηκε στη Δανάη Κηλαηδόνη για το πρώτο τεύχος του «Tales From the Strips», μια «ταραντινική» ιστορία που διαδραματίζεται στην αφιλόξενη σύγχρονη Αγρια Δύση, με ροντέο, πιστόλια, κόκα και πληρωμένες δολοφόνους.
Τέλος, ειδικό βραβείο-έπαινος απονεμήθηκε στον πολυβραβευμένο κατά το παρελθόν στα Comicdom Awards Μιχάλη Διαλυνά, για τη μεγάλη επιτυχία που σημειώνουν τα κόμικς του, όπως και άλλων καλλιτεχνών, τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, με την ευχή να αποτελέσει παράδειγμα και για πολλούς ακόμη στο μέλλον.
Η επόμενη απονομή των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς θα πραγματοποιηθεί το 2016 και, όπως έχουν ανακοινώσει οι διοργανωτές, αναμένονται και άλλες αλλαγές ώστε να γίνουν ακόμα περισσότερο αντιπροσωπευτικά και αντάξια της πλούσιας ελληνικής δημιουργίας και παραγωγής κόμικς.